a-do-ta-prishe-agjerimin-e-ramazanit,-vaksina-per-covid-19?

A do ta prishë agjërimin e Ramazanit, vaksina për Covid-19?

Ndërsa muaji i Ramazanit fillon më 13 prill, shumë myslimanë kanë filluar të pyesin nëse mund të bëjnë vaksinën Covid-19 ndërsa mbajnë agjërimin.

Një numër i madh i vendeve kanë nisur fushatat e vaksinimit globalisht për të luftuar pandeminë dhe ata do të vazhdojnë të inokulojnë qytetarët e tyre pavarësisht Ramazanit. Por pyetja mbetet midis atyre që e vëzhgojnë, nëse pushkatimi shkel një agjërim.

Ja çfarë thonë dijetarët islamikë.

“Nuk ka asnjë vitaminë ushqyese ose substancë ushqimore në asnjë vaksinë, përfshirë vaksinën Covid-19. Injektimi i një gjëje të tillë në trup nuk e prish agjërimin,” i tha Idris Bozkurt, një zyrtar i lartë i Drejtorisë së Çështjeve Fetare Turke (Diyanet), agjencisë turke të lajmeve Anadolu Agency.

Gjatë Ramazanit, muslimanët nuk mund të hanë, pinë ose të kryejnë marrëdhënie seksuale nga shpërthimi i agimit deri në muzg.

Prof. Dr. Ahmet Yaman, i cili jep mësim në Fakultetin e Teologjisë në Universitetin Necmettin Erbakan, shpjegoi perspektivën Islame mbi agjërimin dhe vaksinimin.

Yaman citoi një nga thëniet e Profetit Muhamed, i cili thotë: “Nëse dëgjoni për një shpërthim murtaje në një vend, mos hyni në të; por nëse murtaja shpërthen në një vend kur ju jeni aty, mos u largoni nga ai vend “.

Yaman tha se Islami vë një theks të veçantë në marrjen e masave që parandalojnë sëmundjet ngjitëse.

Yaman thirri një tjetër nga thëniet e Profetit Muhamed, “Trajtohuni; sepse Allahu gjithashtu ka krijuar një kurë për çdo sëmundje “.

Yaman tha se vaksinat e krijuara për Covid-19 duhet të shihen në kontekstin e Haditheve (thëniet e Profetit). Ata që vendosin të mos e bëjnë vaksinën, tha ai, po shkelin edhe të drejtat e të gjithë shoqërisë dhe njerëzimit.

“Vaksinat dhe injeksionet e tjera nuk e prishin agjërimin,” tha Yaman. “Agjërimi mund të prishet vetëm duke ngrënë dhe pirë dhe marrëdhënie seksuale. Vaksina Covid-19 nuk e prish agjërimin sepse nuk nënkupton marrjen e ushqimit ose vitaminës nga jashtë ”.

TË ngjajshme

Shkon në 70 numri i personave të prekur me coronavirus në Shqipëri

Radio-Ahireti

Ky është drejtori i ri i Inspeksionit në Podujevë

Radio-Ahireti

Osmani flet me homologun slloven për sigurimin e vaksinave

Radio-Ahireti

Rreth 180 pacientë marrin kimioterapi në Klinikën e Onkologjisë

Radio-Ahireti

Ish-ministri Zemaj reagon për ardhjen e afro 5 mijë vaksinave në Kosovë

Radio-Ahireti

Ulqini mbyllet si pasojë e rritjes së rasteve me koronavirus

Radio-Ahireti