behu-luan,-e-jo-dhelper

Bëhu luan, e jo dhelpër

Tregohet se dikur jetonte një tregtar i cili kishte vetëm një djalë.
Pasi dajli mbushi moshën e pjekurisë, i ati e ngarkoi me mallë të shtrenjtë dhe e nisi për tregti.
Gjatë rrugës nëpër shkretëtirë, djali vëren një dhelpër të moshuar dhe shëndetlige, e cila nga strofulla e saj dilte duke u zvarritur.
Djaloshi mendoi me vete: ”Si mund të jetojë kjo dhelpër e mjerë në këtë gjendje?! Si mundet të sigurojë ushqimin në mes të kësaj shkretëtire?!”
Teksa mendonte, vërejti një luan që tërhiqte zvarrë prenë e tij. Me të arritur tek dhelpra la prenë dhe u largua. Dhelpra hëngri derisa u ngop, pastaj dalngadalë u kthye në strofullën e saj.
Djali tha me vete: ”I pa të meta je o Zot! Ia dërgon ushqimin edhe kësaj dhelpre të gjorë e cila mezi lëviz vendin. Pse unë u dashka të lodhem duke udhëtuar aq largë për të fituar bukën e gojës. Jo, nuk bëhet kështu kjo punë!” dhe vendosi menjëherë të kthehet në shtëpi.
Me të mbërritur, i tregoi të atit ngjarjen që kishte parë.
I ati e dëgjoi me durim dhe pasi i biri mbaroi tha:
”O biri im! Unë të dërgova të bësh tregti dhe të lodhesh, të bëhesh luan e t’i ushqesh edhe të tjerët, e jo të bëhesh dhelpër e të presësh çfarë të të japin të tjerët. /islamgjakova/

TË ngjajshme

Si bëhet sexhdja e falenderimit

Radio-Ahireti

Dëshpërimi dhe humbja e shpresës në mëshirën e Allahut, është mëkat më i madh…

Radio-Ahireti

Tre këshilla nga Pejgamberi a.s.

Radio-Ahireti

Kthehu dhe falu përsëri, sepse namazi yt është i pavlefshëm!

Radio-Ahireti

Baba i mirë nuk është ai që fiton shumë para, por ai që nuk e braktis familjen e tij

Radio-Ahireti

Për t’i pajtuar miqtë e grindur, mjafton vetëm një hap

Radio-Ahireti