eurostat:-veriu-i-shqiperise,-rajoni-me-i-varfer-i-europes

Eurostat: Veriu i Shqipërisë, rajoni më i varfër i Europës

Sipas Eurostat, në vitin 2018, Veriu i Shqipërisë kishte të ardhura për frymë prej 3600 eurosh, nga 4500 euro që është mesatarja e vendit tonë.

Edhe Jugu i vendit sërish është në nivele të ulëta prej 4000 eurosh për frymë, sipas Eurostat. Në nivele të ngjashme janë disa rajone të Turqisë dhe të Serbisë.

Vetëm në qendër, të ardhurat janë pak më të larta, duke arritur në 5,400 euro për frymë, duke ua kaluar disa rajoneve të Turqisë, Serbisë e Maqedonisë.

Edhe në nivel shteti, (me 4500 euro për frymë nivel mesatar) Shqipëria është e fundit në Europë. Më dobët pas Shqipërisë është Maqedonia (5200 euro), Serbia (6,100 euro), ndërsa kryesimin në rajon e mban Mali i Zi (7500 euro).

Mesatarja e Bashkimit Europan është 31 mijë euro të ardhura për frymë, sipas Eurostat.

Sipas Eurostat, rajonet kryesore në renditjen e PBB-së rajonale për frymë në 2019, pas Luksemburgut (260% të mesatares së BE), jugu i Irlandës (240%), Praga (205%) në Çeki, Brukseli në Belgjikë (202%) si dhe Hamburgu (195%) në Gjermani.

PBB-ja e lartë për frymë në këto rajone mund të shpjegohet pjesërisht nga një fluks i lartë i punëtorëve që udhëtojnë (Luksemburg, Pragë, Bruksel dhe Hamburg) ose nga pasuritë e mëdha kapitale të zotëruara nga disa kompani shumëkombëshe me vendbanim në disa rajone (psh Midland në Irlandë) )

Në të kundërt, zona Veri-Perëndimore në Bullgari dhe Mayotte (të dy 32% e mesatares së BE), janë rajonet më të ulëta në renditje./Monitor

TË ngjajshme

Të moshuarit duan të vaksinohen, por nuk dinë se ku të regjistrohen

Radio-Ahireti

Mustafa pas takimit me Lajçak: Integriteti territorial i Kosovës është i pa negociueshëm

Radio-Ahireti

Gjermani: Të vaksinuarit së shpejti rifitojnë “lirinë”

Radio-Ahireti

Lumi Mirusha përsëri ka dalë nga shtrati, dy ura janë të mbuluara me ujë

Radio-Ahireti

VV ia kthen me të keq Adelina Graincës, Uka: Nuk do ta bëja kurrë veprimin e saj

Radio-Ahireti

Krijohet komision i ri në Pentagon për sulmet seksuale në ushtri

Radio-Ahireti