te-dhenat-tregojne-me-ne-fund-se-sa-efikase-eshte-vaksina-kunder-covid-19

Të dhënat tregojnë më në fund se sa efikase është vaksina kundër Covid-19

Tre javë pas marrjes së dozës së parë të vaksinës anti-Covid, një përgjigje e antitrupave është e pranishme në 99 për qind të të vaksinuarve, shkruan “Bota.al”.

Ndërsa brenda 7 ditësh nga marrja e dozës së dytë, 100 për qind e të vaksinuarve zhvillojnë antitrupa kundër koronavirusit të ri, transmeton lajmi.net.

Të dhënat e para inkurajuese për efikasitetin e vaksinës kundër Covid-19, vijnë nga Spitali Pediatrik “Bambino Gesù” në Romë, Itali, që shpërndau dozën e parë të vaksinës për 3.000 punonjësit e tij, të cilët kurrë nuk kanë rënë në kontakt me SARS-CoV-2.

Monitorimi i përgjigjes ndaj vaksinës tregon se vaksinat e para mARN,stimulojnë prodhimin e antitrupave tek të gjithë njerëzit e vaksinuar dhe ofrojnë një mbrojtje shumë efektive.

Në 21 ditë nga doza e parë, 99 për qind e të vaksinuarve treguan një sasi antitrupash specifikë, që ishte 50 herë më e lartë se sa pragu i negativitetit. Pra, normës që do të vihej re pa qenë në kontakt me koronavirusin e ri.

Ndërkohë, analizat mbi 1.425 punonjës që kishin marrë edhe dozën e dytë të vaksinës në kohën e studimit, konfirmuan se pas 7 ditësh nga vaksinimi i plotë, rezulton se 100 për qind e të vaksinuarve kishin zhvilluar antitrupa specifikë, në sasi 1000 herë më të larta se pragu i negativitetit.

Gjatë studimit u pa që mbrojtja imunitare u rrit gradualisht që pas 7 ditësh nga marrja e dozës së parë, ku 80 për qind e vaksinuarve, treguan një rritje të qelizave B të kujtesës (depot e “përvojës antigjenike”, pra ato që e ruajnë prodhimin e antitrupave me kalimin e kohës).

Për më tepër, që pas javës së parë pas vaksinimit, 64 për qind e të vaksinuarve treguan një rritje të ndjeshme të qelizave T të kujtesës, të cilat janë përgjegjëse për koordinimin e përgjigjes imune kundër virusit.

Pasojat e gjithë asaj që shihet tek të infektuarit, mungon plotësisht tek të vaksinuarit duke filluar nga dita e 14-të nga marrja e dozës së parë, domethënë pas rritjes së qelizave imune të përshkruara më lart.

Të vetmit 7 të infektuar që u vunë re midis të vaksinuarve ndodhën para ditës së 14-të, kur vaksina nuk kishte pasur ende kohë për të vepruar, dhe në çdo rast ato ishin raste me simptoma të lehta që nuk kërkuan shtrim në spital. /Lajmi.net/

TË ngjajshme

“Shteti po bëhet bashkëfajtor në vrasjen e grave në Kosovë”

Radio-Ahireti

Bie faqja e aplikimit për vaksinim kundër COVID-19 në Kosovë

Radio-Ahireti

​Çeku: Sporti do të jetë prioritet i Qeverisë së Kosovës

Radio-Ahireti

Kosovarët presin mbështetje më të madhe nga Biden si president i SHBA-ve

Radio-Ahireti

Kurti takoi ambasadoren e Suedisë, flasin për vaksinimin kundër COVDI-19

Radio-Ahireti

Ferizajasi kërcënon gruan dhe e largon nga shtëpia bashkë me pesë fëmijet

Radio-Ahireti